Przepisy Tarta z czereśniami
Składniki
Ciasto:
1  szklanka mąki krupczatki
1/4 kostki masła
¼  szklanki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
800 g czereśni
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
cukier puder do dekoracji
Opis

Tłuszcz posiekaj z mąką, cukrem pudrem, jajkiem i solą. Zagniataj masę z dwiema łyżkami wody mineralnej. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię i odstaw do lodówki na 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklep nim posmarowaną tłuszczem formę, formując rant. Spód tarty nakłuj w kilku miejscach widelcem i zapiecz sam spód przez ok. 15 min.

Następnie umyj czereśnie, usuń pestki i wymieszaj owoce z cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną. Skrop całość olejkiem migdałowym. Wszystko zapiekaj w temperaturze 180° przez 30 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zamiast czereśni możesz użyć wydrylowanych wiśni lub śliwek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4