Przepisy Tarta z czereśniami i bezą
Składniki
Ciasto:
4 żółtka L
80 g cukru
160 g miękkiego masła
160 g mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
4 białka L
400 g cukru (drobnego do wypieków)
600 g czereśni
szczypta soli
Dodatkowo:
ulubione lody
Sposób przygotowania
1
Nagrzej piekarnik do 210°C. Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.
2
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
3
Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.
4
Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.
5
Wydryluj PORADA KONTEKSTOWA - DRYLOWANIE czereśnie.
6
Czereśnie połącz z pianą.
7
Wyłóż pianę z czereśniami na ciasto. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia. Przestudzone ciasto podaj z lodami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Zupy