Przepisy Tarta z czereśniami i bezą

Składniki

Ciasto:

4 żółtka L

80 g cukru

160 g miękkiego masła

160 g mąki pszennej

3 łyżki gęstej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

4 białka L

400 g cukru (drobnego do wypieków)

600 g czereśni

szczypta soli

Dodatkowo:

ulubione lody

Sposób przygotowania

 alt=
1

Nagrzej piekarnik do 210°C. Przygotuj ciasto. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.

 alt=
2

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło oraz śmietanę. Całość wymieszaj.

 alt=
3

Formę (25–28 cm) wysmaruj masłem, posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po wyciągnięciu ciasta ostudź piekarnik do 150°C.

 alt=
4

Białka ubij z solą na sztywno. Miksując, dodawaj stopniowo cukier i poczekaj aż piana uzyska szklistą barwę, a cały cukier się rozpuści. Zajmie to 15–20 minut.

 alt=
5

Wydryluj PORADA KONTEKSTOWA - DRYLOWANIE czereśnie.

 alt=
6

Czereśnie połącz z pianą.

 alt=
7

Wyłóż pianę z czereśniami na ciasto. Piecz 1 godzinę. Jeżeli beza zaczyna szybko nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia. Przestudzone ciasto podaj z lodami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4