Suche składniki na ciasto posiekaj z masłem. Dodaj żółtka i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciastem wylep formę na tartę o średnicy ok. 30 cm. Ciasto w formie powinno mieć ok. pół centymetra grubości. Formę z ciastem przykryj folią i schowaj na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj krem. Zagotuj 350 ml mleka z masłem. W pozostałych 50 ml mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do zagotowanego mleka. Mieszając, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu tak, by budyń zgęstniał.
Śliwki umyj i wypestkuj. Na dużą patelnię włóż masło, cukier, sól, kardamon i wodę. Postaw na małym ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a cukier wciągnie cały płyn. Następnie zostaw patelnię na małym ogniu. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać i nabierze złotego koloru, wrzuć na patelnię połówki śliwek. Część karmelu się skrystalizuje, ale po chwili zacznie się rozpuszczać w soku wypływającym ze śliwek. Pamiętaj, żeby nie mieszać śliwek łyżką, tylko przy pomocy patelni. Po chwili śliwki pokryją się sosem i lekko zmienią kolor. Wyciągnij je z sosu zanim całkiem się rozgotują. Sos pozostały na patelni zredukuj i polej nim śliwki.
Formę z ciastem wyciągnij z zamrażalnika. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Spód ciasta podziurkuj widelcem i przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ściągnij z ciasta papier z fasolą i posmaruj spód roztrzepanym białkiem z jajka. Piecz ciasto jeszcze przez 10 minut. Na upieczony i wystudzony spód wylej budyń i wyłóż śliwki. Gotową tartę warto schłodzić przed podaniem w lodówce.