Przepisy Tarta z boczkiem, cebulą i ziołami

Składniki

Spód:

200 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mąka i masło do wysmarowania formy

sól

Nadzienie:

50–70 dkg małych czerwonych cebul

100 g wędzonego boczku w plastrach

150 g kwaśnej śmietany

6 żółtek

garść świeżych ziół

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

1 łyżka oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

 alt=
1

Formę do tart o średnicy 30 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim wcześniej przygotowaną blaszkę. Przykryj spód papierem do pieczenia i podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.

 alt=
2

Cebule obierz i pokrój na ćwiartki i zeszklij na rozgrzanym oleju.

 alt=
3

Na podpieczony spód wyłóż zeszkloną cebulę i plasterki boczku. 

 alt=
4

Śmietanę wymieszaj z żółtkami, przyprawami i posiekanymi ziołami. Uważaj z solą, która znajduje się też już w boczku. Masę wylej na tartę. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190° na ok. 30–40 minut do ścięcia masy jajeczno-śmietanowej. Tartę podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4