Przepisy Tarta z bakłażanami
Składniki
Ciasto kruche:
140 g mąki
50 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietanki 36%
przyprawy: sól, cukru
Nadzienie:
1 mały bakłażan
3 pomidory
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego
200 g sera mozzarella do pieczenia
2 łyżki tartego sera żółtego lub parmezanu do posypania tarty
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki oliwy do polania tarty przed pieczeniem
1 łyżka masła do wysmarowania formy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj ciasto: twarde masło zetrzyj na tarce, dodaj jajko i utrzyj na gładką masę. Dodaj śmietanę, szczyptę cukru i soli. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając kruche ciasto. Gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Przygotuj farsz: bakłażana pokrój w plastry ok. 0,5 cm, posyp solą i pozostaw na 1 godz., aby puściły sok. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zmiksuj wraz z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj oregano i bazylię, sól i pieprz. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do sosu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana. Usmażone plastry odkładaj na papier, aby je lekko odsączać z oleju.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dość cienko. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Wyłóż ją ciastem i odetnij brzegi, zrób dziurki widelcem na całej powierzchni i włóż tartę do piekarnika nagrzanego do 180°, podpiecz ok. 10 min. Wyjmij gorącą tartę, wysmaruj dno sosem pomidorowym. Mozzarellę pokrój w plastry i poukładaj ser na całej powierzchni, a na wierzchu ułóż plastry bakłażana. Całość polej oliwą z oliwek, posól, popieprz i ponownie zapiekaj aż do zarumienienia (ok. 15–20 minut). Gorącą tartę posyp parmezanem lub serem żółtym i posiekaną pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy