Przepisy Tarta serowa z brzoskwiniami
Składniki
7-8 szt. brzoskwiń ciasteczkowych
Ciasto:
150 g mąki krupczatki
80 g twardego masła
1 żółtko
1 łyżka margaryny do smarowania formy
4 łyżki lodowatej wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
Masa:
150 g sera twarogowego tłustego
100 ml śmietany 18%
50 ml śmietanki 36%
1 żółtko
10 g migdałów w płatkach
50 g cukru
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj posiekane masło, żółtko, cukier i sól – wszystko dokładnie zagnieć, dodając zimną wodę, aby powstało gładkie i lśniące ciasto. Następnie zawiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 28 cm. Formę posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Uformuj rant tak, aby wystawał trochę poza formę (dzięki temu, w czasie pieczenia ciasto nie zsunie się po krawędzi w formę). Następnie tartę nakłuj widelcem tylko po powierzchni przylegającej do dna formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez 10 min. 

Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, pozbywając się pestek. Następnie ćwiartki pokrój na cieńsze kawałki. Ser twarogowy zmiksuj ze śmietanami, żółtkiem i cukrem na gładką masę.

Ciasto wyjmij z piekarnika i wlej na tartę masę serową. Na wierzchu poukładaj kawałki brzoskwiń i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz 30 min. Tartę podawaj na ciepło lub zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy