Przepisy Tarta pomidorowa z kozim serem

Składniki

100 g masła
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
sól
½ łyżeczki cukru
Nadzienie:
4 szalotki (pokrojone w kostkę)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia)
220 g sera koziego
3 łyżki miodu
4 pomidory (pokrojone w plasterki)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki tymianku świeżego
1 jajko (duże)

Sposób przygotowania

1

Ciasto: Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól i masło. Wyrób masę.

2

Gdy masa będzie jednolita, dodaj łyżeczkę wody i ugnieć na gładkie ciasto.

3

Uformuj kulki, owiń je w folię i pozostaw na 45 minut do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C i ułóż na blasze arkusz papieru do pieczenia.

4

Na patelni usmaż drobno posiekaną szalotkę z oliwą z oliwek na złoty kolor i pozwól jej ostygnąć.

5

Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i przenieś je na arkusz papieru. Pokrój pomidory na cienkie plasterki.

6

Tartę posyp kozim serem, polej miodem, i równomiernie rozprowadź szalotkę.

7

Na koniec udekoruj pomidorami, posyp solą, pieprzem, dodaj oliwę i tymianek.

8

Zawiń brzegi ciasta na nadzienie i posmaruj je ubitym jajkiem. Piecz od 30 do 45 minut, aż się zezłoci. Odczekaj 2-3 minuty przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4