Przepisy Tarta limonkowa z mlekiem kokosowym

Składniki

250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
1 jajko
1 szczypta soli
Krem limonkowy:
2 limonki (30 ml soku z limonki)
1 limonka
1 pomarańcza (60 ml soku z pomarańczy)
120 ml mleczka kokosowego
50 ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżki wiórków kokosowych
½ łyżeczki imbiru (startego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
70 g cukru
50 g masła
3 jajka (1 całe i 2 żółtka)

Sposób przygotowania

1

Mąkę przesiej do szerokiej miski. Włóż od razu miękkie masło i wbij jajko. Dosyp cukier puder i szczyptę soli. Wymieszaj masło z mąką w palcach i dopiero całość z jajkiem.

2

Zarób gładkie ciasto – powinno być miękkie i delikatne. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dosyp jeszcze odrobinę mąki.

3

Przygotuj formy do tarty. Nie trzeba ich smarować tłuszczem, bo ciasto kruche nie przywiera do formy, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Skubiąc kawałki ciasta, wyłóż spód formy i dokładnie dociskaj do brzegów. Gotowe spody tarty nakłuj jeszcze widelcem, aby ciasto nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia. Duża ilość otworów przyspiesza też wypiekanie spodów. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180˚, a formy z ciastem na ten czas schowaj do zamrażarki. Dobre schłodzenie ciasta przed bezpośrednim pieczeniem zwiększa jego kruchość. Po nagrzaniu wstaw spody do pieczenia na ok. 10–15 minut.

4

Do rondelka przelej sok z pomarańczy i limonki. Gotuj przez kilka minut, aby odparować nadmiar wody, wtedy smak będzie intensywniejszy. Dolej mleko koksowe i wsyp wiórki oraz cukier. 

5

Obierz imbir i pokrój w plasterki, otrzyj skórkę z limonki, razem dodaj do mleka. Rondel wstaw do gotowania na małym ogniu. Wystarczy tylko podgrzewać, tak by mleko kokosowe uwolniło aromaty imbiru i limonki.

6

Gorące i aromatyczne mleko przelej przez sitko. W małej miseczce rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z jajkiem i żółtkami i wlej do przecedzonego mleka. Wymieszaj i wstaw ponownie na mały ogień, aż mleko zgęstnieje na krem. Rondelek nie może się zagotować, bo białko jajka się zetnie. Do kremu dodaj masło i lekko wymieszaj do rozpuszczenia.

7

Na upieczone spody nałóż krem i wyrównaj brzegi. Pokrój limonkę w półplasterki i ułóż po trzy połówki na każdą tartę. Wstaw ponownie do zapieczenia na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij i posyp z góry cukrem brązowym. Na końcu skarmelizuj cukier lekko przy pomocy kuchennej opalarki. Podawaj natychmiast.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4