Przepisy Tarta czekoladowa z borówkami

Składniki

ok. 150 g herbatników (3 op.)

100 g gorzkiej czekolady imbirowej

100 g czekolady gorzkiej

250 g borówek

200 g masła

4 łyki śmietanki 36%

400 ml mleka skondensowanego

ok. 100 g migdałów

ok. 100 g orzechów włoskich

ok. 100 g orzeszków ziemnych

Opis

Herbatniki połam na dość równe kawałki, a następnie wyłóż nimi dno oraz boki tortownicy. Mleko z puszki przelej do szklanej miski i podgrzewaj w kąpieli wodnej. Gdy zacznie się gotować, dodaj masło i wymieszaj. Następnie dodaj orzechy i gotuj przez ok. 30 min. Gorącą masę wylej na herbatniki ułożone w tortownicy.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą oraz 4 łyżkami śmietanki (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją. Następnie gorącą przelej do tortownicy. Odczekaj chwilkę, po czym na wierzchu tarty poukładaj umyte i osuszone borówki. Całość przykryj folią i schowaj do lodówki, aby tarta się schłodziła (ok. 20 min). Przed podaniem tartę pokrój na kawałki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4