Przepisy Tarta budyniowa z porzeczkami
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1 żółtko
¼ szklanki zimnej wody
50 g cukru pudru
Krem:
3 żółtka
1/2 szklanki śmietany 18 %
70 g cukru
2 łyżki mąki
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki rumu lub wiśniówki
Dodatki:
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
300 g czarnych i czerwonych porzeczek
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj żółtko, kilka łyżeczek zimnej wody oraz cukier. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki pod przykryciem na ok. 30 min.Następnie rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. 

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj tartę widelcem i wyrównaj boki, odcinając nadmiar ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 10 - 15 min. w temp. 180°. 

Przygotuj krem: szklankę kremówki zmiksuj, dodaj 3 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 70 g cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki rumu oraz jedną część oczyszczonych porzeczek.Wyłóż kremem podpieczoną tartę i piecz jeszcze ok. 20 min w temp. 180°. Przed podaniem udekoruj tartę drugą częścią porzeczek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy