Przepisy Tarta budyniowa z porzeczkami

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

200 g masła

1 żółtko

¼ szklanki zimnej wody

50 g cukru pudru

Krem:

3 żółtka

1/2 szklanki śmietany 18 %

70 g cukru

2 łyżki mąki

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki rumu lub wiśniówki

Dodatki:

1 łyżka masła

1 łyżka bułki tartej

300 g czarnych i czerwonych porzeczek

Opis

Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem, dodaj żółtko, kilka łyżeczek zimnej wody oraz cukier. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki pod przykryciem na ok. 30 min.Następnie rozwałkuj ciasto na dość cienki placek. 

Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj tartę widelcem i wyrównaj boki, odcinając nadmiar ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 10 - 15 min. w temp. 180°. 

Przygotuj krem: szklankę kremówki zmiksuj, dodaj 3 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18%, 70 g cukru, 2 łyżki mąki i 2 łyżki rumu oraz jedną część oczyszczonych porzeczek.Wyłóż kremem podpieczoną tartę i piecz jeszcze ok. 20 min w temp. 180°. Przed podaniem udekoruj tartę drugą częścią porzeczek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4