Przepisy Tarta bez pieczenia pomarańczowo-czekoladowa
Składniki
Spód:
300 g kakaowych herbatników
100 g rozpuszczonego masła
60 g czekolady
3 łyżki śmietanki 36%
Krem pomarańczowy:
6 żółtek
90 g cukru pudru
130 g masła
sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Dodatkowo:
małe ciasteczka w gorzkiej czekoladzie
Sposób przygotowania
1
Herbatniki pokrusz na „piasek”. 
2
Czekoladę połam na kawałki, zalej śmietanką i rozpuść. Rozpuszczoną czekoladę i masło wymieszaj z okruchami herbatników. Foremkę do tarty o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem. Wyłóż okruchami spód i boki tarty. Ugnieć lekko powierzchnię masy i schowaj całość do lodówki na godzinę.
3
Żółtka wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i sokiem. Dodaj szczyptę mielonego kardamonu i skórkę z pomarańczy. Postaw rondelek na małym gazie. Kiedy masa lekko się zagrzeje, dodaj masło i cały czas mieszając, zagotuj masę. Gotuj przez 2–3 minuty, zdejmij rondelek z ognia i wystudź masę.
4
Wystudzony krem wylej na gotowy spód tarty i schowaj na chwilę do lodówki. Przed podaniem połóż na wierzchu tarty małe czekoladowe ciasteczka. Ciasteczka możesz zastąpić startą gorzką czekoladą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje