Przepisy Tarta bez pieczenia pomarańczowo-czekoladowa

Składniki

Spód:
300 g ciastka kakaowego
100 g masła (rozpuszczonego)
60 g gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki (36%)
Krem pomarańczowy:
6 jajek (żółtek)
90 g cukru pudru
130 g masła
3 pomarańcze (sok wyciśnięty z owoców oraz 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy)
Dodatkowo:
1 opakowanie ciastek w czekoladzie

Sposób przygotowania

1

Herbatniki pokrusz na „piasek”. 

2

Czekoladę połam na kawałki, zalej śmietanką i rozpuść. Rozpuszczoną czekoladę i masło wymieszaj z okruchami herbatników. Foremkę do tarty o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem. Wyłóż okruchami spód i boki tarty. Ugnieć lekko powierzchnię masy i schowaj całość do lodówki na godzinę.

3

Żółtka wymieszaj w rondelku z cukrem pudrem i sokiem. Dodaj szczyptę mielonego kardamonu i skórkę z pomarańczy. Postaw rondelek na małym gazie. Kiedy masa lekko się zagrzeje, dodaj masło i cały czas mieszając, zagotuj masę. Gotuj przez 2–3 minuty, zdejmij rondelek z ognia i wystudź masę.

4

Wystudzony krem wylej na gotowy spód tarty i schowaj na chwilę do lodówki. Przed podaniem połóż na wierzchu tarty małe czekoladowe ciasteczka. Ciasteczka możesz zastąpić startą gorzką czekoladą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8