Przepisy Tapenada z migdałami na grzankach
Składniki
50 g czarnych oliwek
50 g zielonych oliwek
50 g obranych migdałów
4 pomidory koktajlowe
1 ząbek czosnku
40 ml oliwy
2 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
ciabatta (10 kromek)
Opis

Do miski wsyp oliwki. Jeśli mają pestki, trzeba je usunąć. W dużym kuchennym moździerzu zgnieć czosnek z odrobiną soli. Dodaj oliwki i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Mogą być widoczne kawałki oliwek. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do pasty. Pomidorki koktajlowe pokrój na małe kawałki i też dodaj do oliwek. Ugniataj jeszcze raz, aż do połączenia składników. Na koniec dodaj 2 drobno pokrojone kromki ciabatty i wymieszaj. Chleb wchłonie wilgoć z masy. Wlej 2 łyżki oliwy i pastę przełóż do miseczki.

Pozostałe kromki ciabatty podsmaż na oliwie, aby były zrumienione z każdej strony. Przełóż grzanki na półmisek. Każdą posmaruj tapenadą i udekoruj migdałami oraz listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
3 miesięcy temu
20 min.
Sałatki