Przepisy Talerz przekąsek warzywnych
Składniki
1/2 op. bread chips Tesco
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 małej cukinii
1/3 czerwonej papryki
2 ogórki
7 pomidorków koktajlowych
14 czarnych oliwek
4 rzodkiewki
liście świeżej mięty z 4 gałązek
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw do grilla
oliwa z oliwek
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Cukinię pokrój w plasterki i wymieszaj z przyprawą do grilla. Tak przygotowane plastry cukinii piecz na grillu na tacce. Kiedy brzegi cukinii staną się intensywnie zielone, zdejmij je z grilla i odstaw do wystygnięcia. Kiedy wystygną, nałóż po dwa plastry na wykałaczki. Jednego ogórka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wykrój środkową część z nasionkami. Pozostałą część ogórka pokrój w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Plasterki ogórka ułóż na porcelanowych łyżkach, dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu połóż kilka bread chipsów. 

Z drugiego ogórka odkrój 8 grubych plastrów, pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z łyżką oliwy, szczyptą soli i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Porcje pokrojonych warzyw nałóż na grube plastry ogórka. Tak przygotowane kanapeczki ułóż na pojedynczych bread chipsach. Z oliwek i pomidorków koktajlowych zrób niewielkie koreczki. Paprykę pokrój w słupki. 

Wcześniej wykrojony miąższ z ogórka i miętę drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przelej dip do szklanej miseczki. 

Na dużym talerzu postaw miseczkę z dipem. Obok miseczki z dipem ułóż przygotowane przekąski warzywne.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
75 min.
Zupy