Przepisy Talerz przekąsek warzywnych

Składniki

Papryka:

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 ząbek czosnek

2 gałązki tymianek

30 ml + 40 ml oliwa

1 łyżka ocet balsamiczny

przyprawy: sól, pieprz czarny

Bakłażan:

1 ząbek czosnku

1 gałązka rozmarynu

30 ml + 40 ml oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

przyprawy: sól, pieprz czarny

Czerwona cebula 200 g:

1 ząbek czosnku

2 gałązki tymianku

30 ml + 40 ml oliwy

1łyżka octu balsamicznego

przyprawy: sól, pieprz czarny

Pieczarki 100 g:

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

30 ml + 40 ml oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

przyprawy: sól, pieprz czarny

Dodatkowo:

50 g szynki szwarcwaldzkiej 50 g

Opis

Paprykę umyj i przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój paprykę na kawałki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Rozgrzej oliwę na patelni grillowej, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż paprykę – smaż ją z każdej strony. Przypraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Następnie dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażoną paprykę do miseczki i zalej oliwą. Możesz przełożyć paprykę do słoików, aby dłużej ją przechować w lodówce.

Bakłażana umyj i pokrój na kawałki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż bakłażana smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż usmażonego bakłażana do miseczki i zalej oliwą.

Cebulę obierz i umyj. Pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i włóż cebulę – smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażoną cebulę do miseczki i zalej oliwą.

Pieczarki umyj i przekrój na ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i lekko podduś, aby przeszedł aromat. Wyjmij czosnek i wsyp pieczarki – smaż z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem oraz liściem laurowym. Dolej ocet balsamiczny i wymieszaj. Przełóż smażone pieczarki do miseczki i zalej oliwą.

Warzywa ułóż dookoła na półmisku. Na środek poukładaj wywinięte plasterki szynki. Do przekąsek jako dodatek świetnie pasuje ser owczy, oliwki i oczywiście pieczywo pszenne.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4