Przepisy Tagliatelle z sosem cytrynowym i cukinią
Składniki
400 g makaronu tagliatelle
250 ml śmietany kremówki 30%
1 średnia cukinia
sok i skórka z 1 cytryny
parmezan
garść świeżej bazylii
przyprawy: sól morska lub himalajska, biały pieprz
Opis

W garnku podgrzej śmietanę, dodaj sok z cytryny oraz skórkę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut do lekkiego zagęszczenia się sosu.

Pokrój cukinię w słupki (nie obieraj jej) i dodaj do gorącego sosu. Zagotuj i zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przecedź, zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.

Połącz makaron z sosem i pokrojoną bazylią. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać stopniowo wodę z makaronu. Wyłóż danie na talerze i posyp serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy