Przepisy Tagliatelle z duszonymi kurkami i pieczoną cukinią
Składniki
300 g kurek 
1 cukinia 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
100 ml białego, wytrawnego wina 
100 ml śmietanki 30% 
300 g makaronu tagliatelle 
50 ml oliwy 
100 g pomidorków koktajlowych 
4 gałązki natki pietruszki 
40 g parmezanu 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej połowę przygotowanej oliwy i dodaj cebulę oraz czosnek. Lekko przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, aby cebula szybciej zmiękła. Wsyp grzyby i lekko podsmaż na mocnym ogniu. Grzyby zawierają spore ilości wody, dlatego ważna jest temperatura. Grzyby powinny się smażyć na patelni, a nie gotować. Jak tylko lekko się zrumienią, wlej białe wino i pozwól, by alkohol odparował. Dopiero teraz wlej śmietankę. Zagotuj grzyby i sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw grzyby na czas gotowania makaronu. 

W szerokim garnku wstaw wodę (ok. 2 litry ) i przypraw łyżeczką soli. Wlej jeszcze kilka kropel oliwy. Gdy tylko woda zagotuje się, włóż gniazda makaronu tagliatelle. Gotuj przez 4–5 min na sposób al dente. 

Pomidorki koktajlowe i cukinię umyj. Cukinię pokrój w słupki o długości ok. 5 cm, a pomidory na kawałki. Podgrzej resztę oliwy i podsmaż cukinię z dwóch stron. Dodaj jeszcze pomidorki koktajlowe i całość lekko przypraw. Odcedź z wody i lekko odsącz na sicie. 

W tym czasie podgrzej sos kurkowy i, gdy tylko będzie gorący, włóż ostrożnie makaron, a następnie całość wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do makaronu. Przełóż nitki tagliatelle na półmisek i polej resztą sosu. Obsyp talerz dookoła kurkami. Udekoruj smażoną cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Posyp na koniec płatkami sera parmezan.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery