Tabbouleh - sałatka z kaszki kuskus i pomidorów z kiełkami pszenicy
Składniki
duża garść kiełków pszenicy
2 szkl. wody
1 szkl. kuskus
3 szalotki posiekane w plasterki
1 obrany ogórek
3 pomidory (najlepiej śliwkowe)
1/4 szkl. posiekanej pietruszki
1/4 szkl. posiekanej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
przyprawy: sól
Opis

Kuskus zalej gorącą wodą i podgotuj z solą ok. 2 min. Odstaw do ostygnięcia, aby kasza wchłonęła wodę. Jeśli trzeba – odcedź kaszę, powinna być sypka.

Szalotki obierz i posiekaj w cieniutkie plasterki. Ogórka obierz i wydrąż z pestek, pokrój w kostkę, pomidory umyj i posiekaj w kostkę. Pietruszkę i miętę umyj, osusz i posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z kiełkami, sokiem z limonki, solą i oliwą. Podawaj schłodzone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy