Przepisy Tabbouleh - sałatka z kaszki kuskus i pomidorów z kiełkami pszenicy

Składniki

duża garść kiełków pszenicy

2 szkl. wody

1 szkl. kuskus

3 szalotki posiekane w plasterki

1 obrany ogórek

3 pomidory (najlepiej śliwkowe)

1/4 szkl. posiekanej pietruszki

1/4 szkl. posiekanej mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 limonki

przyprawy: sól

Opis

Kuskus zalej gorącą wodą i podgotuj z solą ok. 2 min. Odstaw do ostygnięcia, aby kasza wchłonęła wodę. Jeśli trzeba – odcedź kaszę, powinna być sypka.

Szalotki obierz i posiekaj w cieniutkie plasterki. Ogórka obierz i wydrąż z pestek, pokrój w kostkę, pomidory umyj i posiekaj w kostkę. Pietruszkę i miętę umyj, osusz i posiekaj drobno. Wszystko wymieszaj z kiełkami, sokiem z limonki, solą i oliwą. Podawaj schłodzone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4