Szynka z dzika z podgrzybkami i borówkami
Składniki
400 g szynki z dzika
20 g mąki pszennej
30 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy korzennej
100 ml wina białego
50 ml śmietanki
200 g podgrzybków całych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2–3 gałązki natki pietruszki
2-3 listki tymianku
50 g masła
100 g konfitury borówkowej
przyprawy: tymianek, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Mięso pokrój w ok. 2–3 cm kawałki i przypraw je solą i pieprzem.
2
Na talerzyk wysyp mąkę i dodaj do niej przyprawę korzenną. Obtaczaj każdy kawałek mięsa i smaż na oliwie z oliwek. Dokładnie obracaj, aby dzik obsmażył się z każdej strony. Przełóż mięso na dopieczenie do piekarnika rozgrzanego do 160˚ na ok. 20 minut.
3
W tym czasie obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na maśle i przypraw solą i świeżym pieprzem.
4
Dodaj podgrzybki i dobrze podsmaż. 
5
Jak tylko grzybki się zarumienią, wlej białe wino i jeszcze duś chwilę, aby płyn odparował.
6
Do grzybów dolej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw jeszcze do smaku.
7
Grzyby rozłóż na półmisku, a na wierzch poukładaj kawałki pieczonej szynki. Całość dekoruj konfiturą borówkową i listkami tymianku. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
80 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy