Przepisy Szynka z dzika z podgrzybkami i borówkami

Składniki

400 g szynki z dzika
20 g mąki pszennej
30 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy korzennej
100 ml białego wina
50 ml śmietany kremówki
200 g podgrzybków (całych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki natki pietruszki
3 listki tymianku świeżego
50 g masła
100 g konfitury jagodowej
suszony tymianek
sól
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

1

Mięso pokrój w ok. 2–3 cm kawałki i przypraw je solą i pieprzem.

2

Na talerzyk wysyp mąkę i dodaj do niej przyprawę korzenną. Obtaczaj każdy kawałek mięsa i smaż na oliwie z oliwek. Dokładnie obracaj, aby dzik obsmażył się z każdej strony. Przełóż mięso na dopieczenie do piekarnika rozgrzanego do 160˚ na ok. 20 minut.

3

W tym czasie obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w kostkę, następnie podsmaż na maśle i przypraw solą i świeżym pieprzem.

4

Dodaj podgrzybki i dobrze podsmaż. 

5

Jak tylko grzybki się zarumienią, wlej białe wino i jeszcze duś chwilę, aby płyn odparował.

6

Do grzybów dolej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw jeszcze do smaku.

7

Grzyby rozłóż na półmisku, a na wierzch poukładaj kawałki pieczonej szynki. Całość dekoruj konfiturą borówkową i listkami tymianku. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8