Szynka wieprzowa w sosie własnym szpikowana czosnkiem
Składniki
1 kg szynki bez kości
10 ząbków czosnku
1 łyżka mąki pszennej
500 ml wody
5 łyżek oleju
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Opis

Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek. Nakłuwaj mięso pod kątem ok. 45° na głębokość ok. 3/4 wysokości mięsa, tak, aby otwory „podzieliły” kawałek mięsa na długości na 5 części (4 nakłucia). Nakłucia powinny być naprzemienne (raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej). W każdy powstały otwór włóż 2 - 3 ząbki czosnku.

Nagrzej piekarnik do temp. 175°. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml wody.

Upieczoną szynkę przełóż na deskę. Wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 min. Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Proponujemy podawać z ziemniakami puree.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery