Szynka w sosie serowym z sałatką z cukinii
Składniki
300 g szynki
200 g sera topionego śmietankowego
6 ziemniaków
1/2 szklanki mleka
3 łyżki masła
2 łyżki cytryny
1/4 pęczka pietruszki
4 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sałatka:
1 mała cukinia
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki oleju do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Szynkę przemyj i pokrój na plastry, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i smaż mięso z dwóch stron, aż się zarumieni. W trakcie smażenia dopraw szynkę solą i pieprzem. Po usmażeniu przełóż plastry szynki do brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 15 min. 

Przygotuj sałatkę: cukinię umyj i pokrój ukośnie w długie, cienkie plastry. Patelnię skrop oliwą i krótko obsmaż każdy plaster cukinii. Cukinię wymieszaj z pokrojoną w plastry cebulą, dodaj posiekaną pietruszkę, oliwę oraz sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.  

Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mleko i ser topiony. Mieszaj, aż wszystkie składniki sosu połączą się w gładką masę. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Upieczone plastry szynki podawaj z sosem, ziemniakami oraz sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy