Szwedzka sałatka warzywna
Składniki
250 g kapusty włoskiej
250 g ogórków
250 g czerwonej papryki
2 duże cebule
1 łyżka nasion kopru
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
1 łyżka soli
Zalewa:
1/2 szkl. octu 6%
2 łyżki cukru
1 szkl. wody
Dodatkowo:
5 łyżek oleju
Opis

Wszystkie warzywa umyj. Kapustę drobno poszatkuj. Paprykę pokrój w paski grubości ok. 0,5 cm. Obierz cebule i poprzekrawaj wzdłuż na pół. Cebulę i nieobrane ogórki pokrój w plastry grube na 0,5 cm. Pokrojone warzywa wrzuć do szklanej salaterki, wymieszaj z solą i innymi przyprawami. Odstaw na 1,5–2 godziny.

W tym czasie przygotuj 5 słoików o pojemności 250 ml. Umyj je i dobrze wyparz razem z zakrętkami. Po ok. 2 godzinach przełóż warzywa z przyprawami do słoików, pozostawiając nadmiar płynu w salaterce. Zagotuj w garnuszku szklankę wody z octem i cukrem. Gorącą zalewę wlej do słoików z warzywami. Do każdego słoika wlej na wierzch łyżkę oleju. Szczelnie zakręć. Po wystygnięciu można schować sałatkę do lodówki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy