Przepisy Szparagi zapiekane
Składniki
8 białych szparagów
1/2 pora
100 g masła
125 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka
15 dag startego żółtego sera
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.06-26.06.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4