Przepisy Szparagi zapiekane

Składniki

8 białych szparagów

1/2 pora

100 g masła

125 ml gęstej śmietany 18%

2 łyżki mąki

1/2 szkl. mleka

15 dag startego żółtego sera

2 łyżki oleju

gałka muszkatołowa

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4