Przepisy Szparagi w ziemniaczanej skorupce
Składniki
2 zielone szparagi i 1 biały
4 ziemniaki
1/3 pęczka szczypioru
4 łyżki posiekanych listków kolendry
2 łyżeczki śmietany 30%
1/3 szkl. bułki tartej
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz biały
Opis

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i jeszcze ciepłe zagnieć razem ze śmietanką na puree. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszaj. Szparagi obierz odcinając twarde końcówki, a następnie gotuj przez 5 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Po tym czasie ostudź i posmaruj je miękkim masłem. Z ziemniaczanej masy uformuj placuszki wielkości dłoni i owiń nimi szparagi, zostawiając odkryte główki. Następnie obtocz je w bułce tartej i piecz na naoliwionej, aluminiowej tacy przez 5 min. Szparagi obracaj dość często, a by zapobiec przypaleniu. Przed podaniem podpiecz bezpośrednio na ruszcie ok. 2 min, aby panierka ziemniaczana ładnie się przyrumieniła. Podawaj z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje