Przepisy Szparagi w cieście francuskim
Składniki
1 op. szparagów zielonych
3–9 plastrów szynki parmeńskiej
1 op. ciasta francuskiego niemrożonego
50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania
1
Szparagi umyj. Odetnij zdrewniałe końcówki, mniej więcej na 1/4 wysokości szparagów. W razie potrzeby, pozostałe części łodyg cienko obierz.
2
Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozprostuj wałkiem. Wytnij tyle prostokątów, ile zamierzasz zrobić kieszonek (szparagi zawijaj po dwie lub trzy sztuki).
3
Na każdym prostokącie połóż plaster szynki. Oprósz parmezanem i połóż w poprzek porcję szparagów. Nie używaj soli – parmezan i szynka są wystarczająco słone. Szparagi owiń plastrem szynki. Ciasto złóż nad szparagami i natnij co centymetr. Nacięte pasma ciasta ułóż na przemian na ukos.
4
Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210° na 12–15 minut.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne