Przepisy Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue
Składniki
1 op. tofu
1 czerwona papryka
10 różyczek kalafiora
Sos:
100 g dżemu śliwkowego
50 ml soku ananasowego
2 ząbki czosnku
2 drobno posiekane szalotki
kawałek startego imbiru
1/2 łyżeczki suszonego chilli
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z ananasa, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość wymieszaj z przyprawami i odstaw na chwilę, aby smaki się wymieszały.

Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do sosu. Kalafior umyj, odetnij liście, podziel na różyczki, każdą różyczkę natnij przy korzeniu i gotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE ok. 10–15 min. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Tofu odcedź, sos pozostaw.

Na patyki do szaszłyków nadziewaj paprykę, kalafior i tofu. Szaszłyki ułóż na tacce do grilla i w trakcie pieczenia polewaj dość często przygotowanym sosem. Piecz, aż warzywa się zarumienią i będą miękkie. Podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
6 miesięcy temu
15 min.
Desery
6 miesięcy temu
50 min.
Dania główne
6 miesięcy temu
80 min.
Desery
6 miesięcy temu
10 min.
Desery
2 3 4