Szaszłyki z indyka z figami
Składniki
500 g mielonego mięsa z udźca indyka
2 torebki ryżu białego długoziarnistego
100 g ryżu pełnoziarnistego
1 cebula
300 g jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki startego, świeżego imbiru
10 suszonych fig
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól i pieprz do smaku
Opis

Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, imbirem, solą, pieprzem, figami pokrojonymi w drobną kostkę i roztrzepanym jajkiem. 

Mięso podziel na 4 części i każdą oblep 1 drewniany patyczek do szaszłyków. Patyczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180º przez 20–30 min. 

Oba gatunki ryżu ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowane wymieszaj ze sobą.  

Do jogurtu naturalnego dodaj majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorące szaszłyki podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery