Przepisy Szaszłyki po gruzińsku
Składniki
​500 g mięsa bez kości (wołowego, wieprzowego lub baraniny)
ok. 250 g pomidorków koktajlowych
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 granat
1 łyżeczka ziarenek kolendry
kilka liści laurowych
1/3 szkl. octu winnego
5 łyżek oleju
1 łyżka masła
pęczek szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso pokrój w kostkę, jak do szaszłyków i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Mięso przełóż do miski. Cebulę pokrój w dość grube plastry, ząbki czosnku drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Mięso z cebulą i czosnkiem zalej octem winnym, dodaj pokruszone liście laurowe, kolendrę, olej i całość wymieszaj. Mięso pozostaw w marynacie pod przykryciem w lodówce na 2–3 godz.

Po tym czasie nadziej mięso na szpadki na przemian z plastrami cebuli. Szaszłyki piecz na ruszcie w piekarniku lub na mocno rozgrzanej patelni. Piecz aż się przyrumienią z zewnątrz, a w środku pozostaną miękkie. W trakcie pieczenia podlewaj oliwą. Szaszłyki przełóż na talerz, posyp pokrojonym szczypiorem i ziarnami granatu. Podawaj z pomidorkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery