Przepisy Szaszłyki bazyliowo-cytrynowe z dorsza i łososia
Składniki
300 g filetu z dorsza
300 g filetu z łososia
doniczka świeżej bazylii
2 cytryny
2 łyżki dressingu z czerwonej cebuli Tesco Grill lub 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, kmin rzymski mielony, kolendra mielona
Sałatka:
kilkanaście koktajlowych pomidorków
1 cebula szalotka
kilka liści świeżej bazylii
2 łyżki sosu Remoulade Mayonnaise Tesco Grill lub 2 łyżki majonezu i 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
1
Filety umyj, osusz i pokrój w równą kostkę. Cytryny pokrój w cienkie plasterki, a bazylię (kilkanaście liści) posiekaj drobno. 
2
Przygotuj marynatę. Sos z czerwonej cebuli wlej do miseczki, a jeśli nie masz sosu to zastąp go oliwą i sokiem z cytryny; dodaj musztardę Dijon oraz przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Ryby wysmaruj marynatą i odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj szybką sałatkę z pomidorów: koktajlowe pomidorki pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę szalotkę oraz posiekane liście bazylii. Całość dopraw sosem majonezowym oraz solą i pieprzem. 
3
Zamarynowaną rybę nadziej na patyczki do szaszłyków: kawałek dorsza, plaster cytryny, kawałek łososia, itd. Szaszłyki grilluj przez około 10–15 minut. Podawaj z kawałkami świeżej bagietki i sałatką z pomidorów koktajlowych. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki