Przepisy Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie satay z ogórkiem
Składniki
500 g wieprzowiny
1 ogórek
1 limonka do dekoracji
3 łyżeczki sosu sojowego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka kolendry
½ łyżeczki soli
1 słoik sosu satay
przyprawy: chilli
Opis

Przygotuj 16 patyczków szaszłykowych (warto wcześniej dokładnie zwilżyć je wodą, aby zapobiec spaleniu podczas smażenia). Wieprzowinę umyj, pokrój na 16 kawałeczków o szerokości 1 cm i ponadziewaj je na patyczki.

Zmieszaj sos sojowy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy, czosnek i sól. Włóż wieprzowinę do przygotowanej marynaty i pozostaw na 30 min.

W międzyczasie pokrój ogórki w plastry. Szaszłyki upiecz na grillu lub na patelni, po 3 min z każdej strony. Podgrzej sos satay w rondelku i polej nim szaszłyczki. Podawaj z ryżem lub makaronem.
 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne