Szarlotka z jabłek i kaki
Składniki
4 owoce kaki
700 g gotowych jabłek na szarlotkę
250 g masła
2 jajka
450 g mąki
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
Opis

Masło posiekaj na stolnicy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka i cukier waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut. Kaki obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie wymieszaj z masą jabłkową i cynamonem.

Nastaw piekarnik na 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłóż dno i boki tortownicy. Na cieście rozłóż masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim wierzch szarlotki. Odetnij wystające brzegi i zlep krawędzie ciasta. Wstaw szarlotkę do piekarnika na 50 minut. Kiedy brzegi ciasta zaczną odstawać od formy i ciasto nabierze złotego koloru, wtedy jest gotowe. Przed podaniem odczekaj 30 minut.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy