Szarlotka z budyniem
Składniki
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
200 g mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
180 g masła
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1 łyżka masła do smarowania blachy
Masa:
2 kg jabłek
100 g cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 op. budyniu
Opis

Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej i dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder, średnio miękki tłuszcz, śmietanę i żółtka (białek nie wyrzucaj). Następnie dodaj cukier waniliowy, posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Gotowe podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Przygotuj masę: jabłka umyj i obierz, zetrzyj na tarce, przełóż na patelnię i duś. Kiedy puszczą sok, dodaj cukier i skórkę pomarańczową. Duś nadal aż sok z jabłek wyparuje. Do masy możesz dodać również rodzynki wymoczone wcześniej w rumie (ok. 12 godz.).

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Weź jedną cześć ciasta i skubiąc kawałek po kawałku ułóż na dnie blachy. Następnie podpiecz 15 min w temp. 190°C. Na podpieczonym cieście rozłóż masę z jabłek, a na niej budyń przygotowany wg wskazówek na opakowaniu.

Białka ubij na sztywno i nałóż na warstwę z budyniem. Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe kuleczki i ułóż na wierzchu ciasta. Możesz również zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami – pamiętaj jednak, by było mocno schłodzone. Tak przygotowaną szarlotkę piecz przez ok. 40 min w 190°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy