Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej i dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder, średnio miękki tłuszcz, śmietanę i żółtka (białek nie wyrzucaj). Następnie dodaj cukier waniliowy, posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Gotowe podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
Przygotuj masę: jabłka umyj i obierz, zetrzyj na tarce, przełóż na patelnię i duś. Kiedy puszczą sok, dodaj cukier i skórkę pomarańczową. Duś nadal aż sok z jabłek wyparuje. Do masy możesz dodać również rodzynki wymoczone wcześniej w rumie (ok. 12 godz.).
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Weź jedną cześć ciasta i skubiąc kawałek po kawałku ułóż na dnie blachy. Następnie podpiecz 15 min w temp. 190°C. Na podpieczonym cieście rozłóż masę z jabłek, a na niej budyń przygotowany wg wskazówek na opakowaniu.
Białka ubij na sztywno i nałóż na warstwę z budyniem. Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe kuleczki i ułóż na wierzchu ciasta. Możesz również zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami – pamiętaj jednak, by było mocno schłodzone. Tak przygotowaną szarlotkę piecz przez ok. 40 min w 190°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.