Szarlotka kaszubska
Składniki
1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1 słoiczek gotowego musu jabłkowego
1 zmielony goździk dla aromatu
1/2 łyżeczki cynamonu
Mus jabłkowy (możesz też kupić gotowy):
1 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka startego cynamonu
Kruszonka:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
Opis

Jajka utrzyj z cukrem. Margarynę roztop w garnuszku, połącz z cukrem i jajami, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia wraz z cukrem waniliowym i śmietaną.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę i cukier. Masło roztop w garnuszku na wolnym ogniu. Zalej mąkę i cukier gorącym masłem, a następnie wymieszaj i zagnieć wszystko razem (uważaj, żeby się nie poparzyć, możesz użyć np. widelca). Pokrusz ciasto na drobne kawałki.

Przygotuj masę jabłkową: jabłka umyj, obierz i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Masę przełóż na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj aromaty i cukier waniliowy. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  jabłka przez ok. 30 min na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Masę możesz jeszcze zmiksować.

Blachę (o wymiarach ok. 34 x 25 cm) posmaruj 1 łyżką margaryny i posyp bułką tartą. Ciasto przelej na blachę i wyłóż na nie mus jabłkowy. Wierzch posyp kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 60 min w temp. 190°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery