Świąteczny tort z kajmakiem przekładany porzeczkami i dekorowany suszonymi owocami
Składniki
​400 g mleka kondensowanego słodzonego
250 g mąki pszennej
70 g masła
40 g cukru
1 jajo
4 g proszku do pieczenia
200 g masła
400 g dżemu porzeczkowego
30 ml whisky lub brandy
100 g moreli
70 g orzechów włoskich
100 g śliwek suszonych
100 g orzechów laskowych
60 g żurawiny
sól
Opis

Wstaw mleko słodzone kondensowane do gotowania na 3 godziny. Następnie odstaw do ostudzenia. Mąkę i masło posiekaj na stolnicy. Zbierz razem i uformuj kopczyk. Wbij jajko, wlej kwaśną śmietanę oraz wsyp cukier. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia, szczyptę soli i zagnieć gładkie, ale dość sztywne ciasto. Gotowe podziel na kawałki. Każdą cząstkę rozwałkuj bardzo cienko (warto co chwilę ciasto podsypywać mąką, aby się nie kleiło do wałka).

Na rozwałkowany kawałek przyłóż spód z okrągłej tortownicy i odetnij według kształtu okrąg. Skrawki ciasta zagnieć jeszcze raz i znów wałkuj. (powinno wyjść ok. 20 krążków). Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180° i piecz kolejno płaty ciasta aż do zrumienienia. Zimną puszkę z mlekiem otwórz i karmelową masę wyłóż do miski. Ubij lekko mikserem i dodaj po kawałku masła. Ubijaj dalej na puszysty krem, na koniec wlej alkohol i całość wymieszaj. Odłóż 2-3 łyżki masy do późniejszej dekoracji.

Dno tortownicy wyłóż pierwszym krążkiem ciasta i posmaruj dżemem porzeczkowym, przykryj kolejnym krążkiem i dociśnij mocno, następnie ciasto pokrusz. Na pokruszone ciasto nałóż łyżką masą kajmakową i przykryj kolejną warstwą. Dociśnij jednocześnie krusząc. Przekładaj tak kolejne warstwy kremem, co 5 płat ciasta nakładaj dżem. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.

Ciasto nakryj folią spożywczą i mocno dociśnij rękami, a następnie talerzem. Do rondelka nalej wodę i postaw na talerzu, dociskając w ten sposób ciasto kajmakowe. Tort odstaw na 8 godzin, aby stężał.

Po tym czasie zdejmij z ciasta obciążenie a także rant tortownicy. Brzegi wyrównaj, a pozostawioną masę kajmakową rozsmaruj po całym torcie (jeśli potrzeba, lekko podgrzej masę, aby łatwiej dawała się rozsmarować). Orzechy włoskie posiekaj i obsyp nimi brzeg ciasta. Na wierzch poukładaj dekoracyjnie na przemian śliwki z morelami, następnie orzechy, żurawinę oraz suszone banany. Na samym środku ułóż kilka morel i śliwek z żurawiną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
75 min.
Zupy