Przepisy Świąteczny torcik z masą orzechową

Składniki

biszkopt:
10 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
30 g margaryny
2 łyżki bułki tartej
sól
masa orzechowa:
250 g orzechów włoskich
1 szklanka mleka
250 g masła
¾ szklanki cukru pudru
polewa czekoladowa:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru

Opis

Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodaj do masy i wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piecz przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części.

Przygotuj masę orzechową: orzechy zetrzyj na tarce. Zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj polewę czekoladową: margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuść w garnku i gotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Każdy biszkopt przekładaj przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylej polewę czekoladową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4