Świąteczne pierniczki
Składniki
500 g miodu
250 g margaryny
150 g cukru
4 jaja
1 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki przyprawy do pierników
Opis

W garnku roztop margarynę i miód. Dodaj przyprawę do pierników i wszystko wymieszaj. 100 g cukru zagotuj z 4 - 5 łyżkami wody, wlej do masy z miodem i wymieszaj.

Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj do nich masę miodową, cały czas ucierając. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę.  Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto posyp niewielką ilością mąki i pozostaw na 24 godz., aby stężało.

Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość ok. ½ cm i wykrawaj w nim dowolne kształty przy pomocy dowolnych foremek. Pierniczki układaj na wysmarowanej tłuszczem brytfance i piecz przez ok. 20 min w temperaturze 180°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje