Przepisy Świąteczne ciasto drożdżowe z owocami
Składniki
50 g drożdży
1 niepełna szklanka cukru
100 ml ciepłego mleka
500 g mąki
50 g masła
2 jaja
400 g śliwek
30 g margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
kruszonka:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru lub cukru pudru
Opis

Do miski wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, wkrusz drożdże, a następnie wymieszaj i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

Przełóż zaczyn do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, masło, jaja i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min (jeśli ciasto się klei podsypuj je mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Zrób kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, masło i cukier.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułóż owoce. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°. Piecz przez 1 godz.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
120 min.
Dania główne