Świąteczna szynka
Składniki
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
200 g dżemu morelowego
100 ml miodu pitnego
100 ml cydru
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka jałowca
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól
Opis

Mięso oczyszczamy z błon. Nacinamy delikatnie, tworząc na wierzchu kratkę. Nacieramy solą.

Dżem, miód i cydr przekładamy do rondelka. Dodajemy goździki, jałowiec, cynamon i pieprz. Gotujemy na dużym ogniu, aż glazura zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się lekko gęsta.

1/3 otrzymanej glazury nacieramy dokładnie mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła układamy plasterki czosnku oraz ósemki cebuli.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia, co 10 minut, na przemian albo smarujemy mięso pozostałą glazurą, albo zbieramy z dna naczynia sos i polewamy nim wierzch mięsa. Czynności powtarzamy przez cały czas pieczenia.

Upieczoną szynkę studzimy. Z dna naczynia zbieramy sos wraz z cebulą oraz czosnkiem i przelewamy do rondelka. Podgrzewamy i redukujemy jego objętość o połowę.

Szynkę kroimy na plasterki. Serwujemy z gorącym sosem z cebulką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje