Przepisy Świąteczna szynka

Składniki

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

200 g dżemu morelowego

100 ml miodu pitnego

100 ml cydru

1 łyżeczka goździków

1 łyżeczka jałowca

1 laska cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu

2 cebule

2 ząbki czosnku

sól

Opis

Mięso oczyszczamy z błon. Nacinamy delikatnie, tworząc na wierzchu kratkę. Nacieramy solą.

Dżem, miód i cydr przekładamy do rondelka. Dodajemy goździki, jałowiec, cynamon i pieprz. Gotujemy na dużym ogniu, aż glazura zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się lekko gęsta.

1/3 otrzymanej glazury nacieramy dokładnie mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła układamy plasterki czosnku oraz ósemki cebuli.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia, co 10 minut, na przemian albo smarujemy mięso pozostałą glazurą, albo zbieramy z dna naczynia sos i polewamy nim wierzch mięsa. Czynności powtarzamy przez cały czas pieczenia.

Upieczoną szynkę studzimy. Z dna naczynia zbieramy sos wraz z cebulą oraz czosnkiem i przelewamy do rondelka. Podgrzewamy i redukujemy jego objętość o połowę.

Szynkę kroimy na plasterki. Serwujemy z gorącym sosem z cebulką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4