Świąteczna babka gotowana
Składniki
1 szkl. mąki pszennej 
5 jaj 
1 szkl. mąki ziemniaczanej 
1 szkl. cukru pudru 
1 kostka margaryny 
25 ml spirytusu 
2 łyżki soku z cytryny 
1 op. cukru waniliowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
Do posmarowania formy: 
1 mała łyżeczka bułki tartej 
1 łyżeczka masła 
Dekoracja: 
1-2 op. lukru klasycznego białego 
garść rodzynek 
50 g płatków migdałowych
Opis

Masło roztop na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU w garnuszku i utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do niej żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Ubij pianę z białek na sztywno i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Ciasto przelej do foremki do pieczenia z przykrywką. Możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia babek. Posmaruj ją masłem, posyp delikatnie bułką i wlej ciasto. Wstaw formę z ciastem do dużego garnka, wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości formy i przykryj pokrywką. Uważaj, aby woda podczas wrzenia nie dostała się do ciasta. Babkę gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Gdy ciasto wystygnie, polej je lukrem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu lub inną polewą. Wykonaj dekorację z rodzynek i płatków migdałowych, tworząc kwiatki na rantach ciasta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
55 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne