Przepisy Świąteczna babka gotowana

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
25 ml spirytusu
1 cytryna (2 łyżki soku z cytryny)
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do posmarowania formy: 
1 łyżeczka bułki tartej (mała)
1 łyżeczka masła
Dekoracja: 
2 opakowania lukru
1 garść rodzynek
50 g płatków migdałowych

Opis

Masło roztop na wolnym ogniu w garnuszku i utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do niej żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Ubij pianę z białek na sztywno i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Ciasto przelej do foremki do pieczenia z przykrywką. Możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia babek. Posmaruj ją masłem, posyp delikatnie bułką i wlej ciasto. Wstaw formę z ciastem do dużego garnka, wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości formy i przykryj pokrywką. Uważaj, aby woda podczas wrzenia nie dostała się do ciasta. Babkę gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Gdy ciasto wystygnie, polej je lukrem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu lub inną polewą. Wykonaj dekorację z rodzynek i płatków migdałowych, tworząc kwiatki na rantach ciasta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem