Suszone morele i żurawina w korzennej nucie
Składniki
400 g świeżej żurawiny
300 g suszonych moreli
3 laski wanilii
3 gwiazdki anyżu
3 laski kory cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki goździków
1/2 l wytrawnego czerwonego wina
200 ml rumu
cukier
3 słoiki półtoralitrowe
Opis

Wyparz słoiki. Wsyp do każdego po 6 łyżeczek cukru lub więcej, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak. Żurawinę opłucz. Owoce (żurawinę i morele) ułóż warstwowo w słoikach. Do każdego dodaj po porcji przypraw. Rum wymieszaj z winem i rozlej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

Suszone morele i żurawina z tego przepisu świetnie nadają się do mięs, sosów i napojów, np. rozgrzewającej herbaty lub ponczu.

Zamiast świeżej żurawiny możesz wykorzystać suszoną. Pamiętaj, aby w takim przypadku użyć mniej cukru.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery