Sushi maki z łososiem, ogórkiem i prażonym sezamem
Składniki
100 g wędzonego łososia
1 średni ogórek
2 płaty nori
100 g ryżu (do sushi albo biały)
3 łyżki ziaren sezamu
wasabi
1 łyżka octu ryżowego
1 płaska łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 ml wody z sokiem z cytryny
Sposób przygotowania
1
Ryż przepłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wymieszaj ocet, sól i cukier. Miksturę wlej do odcedzonego ugotowanego ryżu i wymieszaj.
2
Ogórka umyj i przytnij na szerokość nori. Przetnij wzdłuż na ćwiartki i usuń pestki, następnie przekrój ćwiartki jeszcze raz na pół. Łososia pokrój na paski ok. 1 cm. Sezam upraż PORADA KONTEKSTOWA - PRAŻENIE na złoto na suchej patelni.
3
Przygotuj miseczkę z wodą z sokiem z cytryny. Nori przekrój na pół. Połówkę nori ułóż na brzegu maty bambusowej matową stroną do góry.
4
Ręką zwilżoną w wodzie z sokiem z cytryny nałóż porcjami ryż, zostawiając na końcach nori nieprzykryty margines szerokości mniej więcej 1,5 cm. Ryż powinien być równomiernie rozłożony na całej szerokości nori. Wzdłuż rozłożonego ryżu rozsmaruj wasabi (w ilości ok. 0,5 cm² nie więcej). Na wasabi połóż ogórka i łososia, lekko dociśnij i posyp uprażonym sezamem.
5
Podnieś lekko brzeg maty, na którym leży sushi. 
6
Przytrzymując palcami ryż, sięgnij podniesionym brzegiem maty do pozostawionego z drugiej strony marginesu nori.
7
Następnie odwiń brzeg maty i rolując sushi, zwiń je do końca.
8
Ściskając delikatnie sushi przez matę, nadaj mu lekko kwadratowy kształt.
9
Pozostaw na chwilę sushi leżące zawinięciem do dołu, a następnie pokrój je nożem zwilżonym w zimnej wodzie na sześć równych części. 
10
Podaj z porcją wasabi i sosu sojowego.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje