Przepisy Supershmallow czyli domowe marshmallow
Składniki
2 szkl. cukru
18 g żelatyny
1 szkl. zimnej wody
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1-2 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Opis

Do misy miksera wlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy żelatynę. Mieszamy i odstawiamy.

Do rondelka wlewamy pozostałą część wody, dodajemy cukier, mieszamy. Ustawiamy garnek na dużym ogniu i gotujemy około 10 minut (mikstura powinna osiągnąć temperaturę około 120°C). W tym czasie mikstury nie należy już mieszać!

Zdejmujemy miksturę z ognia na parę minut, by lekko ostygła.

W międzyczasie blaszkę o wymiarach około 20 x 20 cm smarujemy olejem i wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Wierzch pergaminu ponownie smarujemy olejem. Cukier puder mieszamy z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną mieszanką oprószamy dość hojnie spód i brzegi foremki.

Przestudzoną miksturę dodajemy do żelatyny. Ubijamy na wysokich obrotach około 15 minut, aż masa potroi swoją objętość, stanie się biała, puszysta i sztywna (jak ubita beza). W połowie ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Na koniec opcjonalnie dodajemy barwnik do masy (można też oprószyć barwnikiem w proszku wierzch wyłożonej na blaszce masy i wykałaczką porobić esy-floresy – ja właśnie tak zrobiłam).

Szpatułkę smarujemy olejem (inaczej będzie się bardzo kleić) i przy jej pomocy wykładamy ubitą masę na przygotowaną blaszkę. Wierzch wyrównujemy. Gotowe marshmallow oprószamy ponownie mieszanką cukru i mąki ziemniaczanej.

Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy marshmallow z blaszki.

Ostry nóż smarujemy olejem. Natłuszczonym nożem kroimy marshmallow w paski o szerokości 4-5 cm. Klejące brzegi pasków obtaczamy w mieszance z cukru i mąki. Paski układamy ponownie jeden obok drugiego i kroimy je w poprzek, na kwadraty. Ponownie obtaczamy klejące boki w mieszance. Nadmiar pudru otrzepujemy.

Gotowe pianki marshmallow układamy na talerzu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery