Przepisy Sum afrykański podawany z warzywami

Składniki

750 g suma afrykańskiego
3 marchwie
1 brokuł (mały)
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
4 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 garść świeżej kolendry (gałązek)
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Suma spraw, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dzwonki. Następnie natrzyj solą i skrop cytryną. Suma obtocz w mące i usmaż na kilku łyżkach oleju na rumiano (ok. 10 min z każdej strony). W połowie smażenia, wlej 3 łyżki wody na patelnię i przykryj szybko pokrywką – para tworząca się nawilży rybę. Kiedy woda wyparuje, dodaj 2 łyżki masła, wyłącz gaz i chwilkę jeszcze potrzymaj rybę pod przykryciem, aby nasiąkła masłem.

Cebulę pokrój w krążki, brokuły podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w słupki, a seler posiekaj na małe kawałki i podsmaż wszystko razem w rondelku przez ok. 15 min pod przykryciem na 2 łyżkach masła. Całość posól i popieprz, na końcu dodaj bazylię. Usmażoną rybę wyłóż na talerz i posyp świeżą kolendrą, obok ułóż warzywa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem