Przepisy Suflet czekoladowy z wiśniami
Składniki
150 g czekolady
100 ml śmietany 30%
3 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. wiśni (np. mrożonych)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
masło
drobny cukier
cukier puder
Sposób przygotowania
1
Kokilki (o średnicy 8 cm) wysmaruj miękkim masłem i wysyp drobnym cukrem. Nadmiar cukru strząśnij.
2
Wiśnie przełóż do garnka. Wlej 1/5 szklanki wody i dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego. Gotuj owoce na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie.
3
Rozrób mąkę w 1/4 szklanki wody. Dodawaj ją stopniowo do ugotowanych wiśni, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.
4
Zagotuj śmietankę i dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego.
5
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski.
6
Do czekolady dodaj kakao.
7
Przelej do miski z czekoladą wrzącą śmietankę z cukrem i wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie przestudź.
8
Oddziel żółtka od białek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
9
Żółtka dodaj do miski z czekoladą i wymieszaj.
10
1/3 ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj.
11
Masę czekoladową dodaj do reszty białek. Delikatnie, ale szybko wymieszaj.
12
Wypełnij masą kokilki.
13
Suflet włóż do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 15 minut z termoobiegiem. Jeżeli ustawisz piekarnik na funkcję bez termoobiegu, wtedy piecz suflet ok. 5 minut dłużej. Podawaj od razu, gdyż suflet szybko opada.
14
Przed podaniem polej smakołyk sosem wiśniowym i oprósz cukrem pudrem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje